Waar eet je de beste mosselen met friet aan de Atlantische kust? Onze selectie voor 2025

Laat ons eerlijk zijn : mosselen-friet, dat is geen gewoon gerecht. Da’s een ritueel. De geur van witte wijn, een dampende pot op tafel, frietjes nét krokant genoeg, en je vingers die altijd nét iets te zout zijn na afloop. Maar goed, de hamvraag blijft : waar eet je nu écht de beste mosselen-friet aan de Atlantische kust in 2025? We zijn gaan proeven. Beaucoup. En voilà, onze favorieten. Niet in een lijstje van 1 tot 10, want eerlijk, smaken verschillen. Maar stuk voor stuk plekken die het waard zijn om voor om te rijden – of zelfs om voor om te fietsen, als je echt in vakantie-modus bent.

Mosselen met uitzicht : Chez Hortense, Cap Ferret (Frankrijk)

Als je van mosselen houdt én een zwak hebt voor plekken waar de tijd lijkt stil te staan, dan moet je echt eens langs bij www.chez-hortense.fr. Dit restaurant ligt op het puntje van Cap Ferret, waar de oceaan ruikt naar dennenbossen en oesters. De mosselen ? Geserveerd in een geheime tomatensaus die locals zweren nooit te evenaren. Franchement, ik weet niet wat ze erin doen, maar het werkt. En die frietjes… knapperig, dun, precies goed gezouten. Ze komen in een apart kommetje, zodat ze nooit zompig worden. Slim detail.

Een Belgische klassieker : De Mosselhoek, Oostende

Je dacht toch niet dat we België gingen overslaan ? Komaan. Oostende is misschien niet de meest pittoreske plek van de kust, maar voor wie weet waar te zitten, is het een paradijs. De Mosselhoek is zo’n plek. Niks chique – houten stoelen, wit tafellaken met plastic laagje – maar de mosselen zijn top. Klassiek in witte wijn, met selder, ui, peterselie, en… een beetje liefde, vermoed ik. Tip : neem de “grote portie”, want je gaat sowieso spijt krijgen als je de kleine neemt. Oh, en bestel een pintje van het vat. Past perfect.

Portugal verrast : Marisqueira Azul, Lissabon

Oké, Portugal is niet meteen de plek waar je aan denkt voor mosselen-friet. Maar laat je verrassen. In de Time Out Market in Lissabon zit Marisqueira Azul, en die serveert een versie van mosselen met een knipoog naar de Franse westkust. Kruidig, met look en een tikje piri-piri. Geen friet erbij, maar dunne gebakken aardappelschijfjes. Persoonlijk vond ik het verrassend lekker, en de saus wil je letterlijk uit het pannetje lepelen. Misschien niet klassiek, maar hey, het is 2025. We mogen al eens buiten de lijntjes kleuren.

Noord-Frankrijk op z’n best : La Guinguette, Le Crotoy

Le Crotoy, aan de Baie de Somme, is zo’n dorp waar je je meteen thuis voelt. Vissersboten, zilte lucht, en een strand dat eindeloos lijkt. Bij La Guinguette eet je mosselen op een houten terras met zicht op de baai. Simpel, eerlijk, perfect gegaard. De friet is handgesneden en komt in een papieren zak, zoals het hoort. En als je geluk hebt, speelt er een accordeonist op de achtergrond. Klinkt kitsch ? Misschien. Maar geloof me, het moment klopt gewoon.

En bij ons dan ? Café de Keijzer, natuurlijk

Je dacht toch niet dat we onze eigen favoriet gingen overslaan ? Mosselen-friet bij Café de Keijzer zijn zoals ze horen : royaal, smaakvol en zonder poespas. Geen mousse van dit of espuma van dat. Gewoon mosselen, friet, huisgemaakte sausjes, en een goed glas wit erbij. Want soms is eenvoud precies wat je nodig hebt. En ja, misschien zijn we bevooroordeeld. Maar kom gewoon proeven. Dan snap je meteen waarom we zo trots zijn.

Jouw beurt : waar eet jij de beste mosselen-friet ?

Wij hebben onze favorieten gedeeld, maar nu zijn we benieuwd naar die van jou. Heb je ooit ergens mosselen gegeten waarvan je dacht : dit is het, dit is de pot waar ik in wil wonen? Laat het ons weten, stuur een bericht, of – nog beter – kom er eentje mee eten. Want uiteindelijk draait het daar toch allemaal om : goed eten, goed gezelschap, en een paar vingers die naar zee ruiken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *