Laten we eerlijk zijn : als je “Franse keuken” hoort, denk je waarschijnlijk meteen aan foie gras, escargots, coq au vin of een perfect gesouffleerd dessert. Klinkt chique, klassiek, een tikje ouderwets misschien ? Dat dacht ik ook. Tot ik onlangs in Lyon belandde en ontdekte dat er iets bijzonders aan het broeien is. De Franse keuken is niet dood – verre van zelfs. Ze verandert. Ze worstelt. Maar ze leeft.
Sterker nog, ik kwam bij een kleine bistro terecht waar ze boeuf bourguignon serveerden met… miso en gerookte aubergine. Klinkt gek ? Was hemels. De chef, een dertiger uit Marseille, vertelde me dat hij zich niet meer verplicht voelt om “de regels” te volgen. Hij wil smaken combineren die hem raken, en dat proef je. En dit zie je overal : jonge chefs die de klassiekers een draai geven, oude recepten die terugkeren met een twist. Wie daar trouwens écht in gespecialiseerd is, is Eric van https://cuisine-authentique-eric.fr. Zijn manier van werken is zó typisch Frans en tegelijk verrassend fris.
Traditie is nog niet passé (maar wel een beetje stoffig)
Oké, laten we even eerlijk blijven : een klassieke Franse maaltijd kan nog altijd indrukwekkend zijn. Denk aan die glimmende koperen potten in de keuken, de geur van boter en sjalot in de pan, een stukje tarte Tatin dat nét uit de oven komt. Het is nostalgie in een bord. Maar tegelijk – en dit merk je vooral buiten de grote steden – hangt er nog vaak een soort “museumgevoel” rond veel traditionele restaurants.
Je kent het wel : stijf wit tafelkleed, ober met zwarte vest, kaart zonder verrassingen. Lekker ? Soms wel. Spannend ? Niet echt. En dat is waar de jongere generatie mee breekt.
Franse chefs willen weer spelen
Wat mij opvalt – en ik ben niet de enige – is dat er in steden als Parijs, Bordeaux, Nantes en zelfs Lille een hele nieuwe lichting chefs opstaat. Ze koken seizoensgebonden, lokaal, en durven af te wijken van wat “hoort”. De Franse keuken wordt lichter, groener, toegankelijker. Geen vijf sauzen meer per bord, maar pure ingrediënten, vaak biologisch en verrassend eenvoudig gepresenteerd.
En weet je wat nog verfrissender is ? De prijs. Je vindt tegenwoordig plekken waar je voor minder dan €20 een lunch eet die zó smaakvol is dat je spontaan vergeet dat het “maar een groentegerecht” was. Serieuze aanrader : de foodmarkt in Bordeaux, Marché des Capucins. Ruikt naar kaas, kruiden en vers brood. Alleen daarom al de moeite.
De Franse keuken moet zich opnieuw bewijzen
Toch is het niet allemaal rozengeur en camembert. Frankrijk heeft lang op zijn lauweren gerust. De wereld keek op naar hun gastronomie, en dat maakte sommige keukens lui. Ondertussen gebeurde er van alles in Spanje, Scandinavië, zelfs in Peru. En de Fransen ? Die deden soms alsof ze nog steeds dé referentie waren.
Maar dat beeld kantelt. Jonge chefs beseffen dat ze zich opnieuw moeten bewijzen. Niet met foie gras of kaviaar, maar met creativiteit, lef en lokale producten. En dat lukt best aardig. In 2023 had Frankrijk méér dan 600 restaurants met een groene Michelinster, wat betekent dat duurzaamheid en bewust koken serieus genomen worden.
Dus… hoe staat het er écht voor ?
Is de Franse keuken passé? Nee. Maar ze is wel bezig zichzelf opnieuw uit te vinden. En da’s misschien wel het beste wat haar kon overkomen. De kracht van Frankrijk zit ‘m niet alleen in de recepten, maar in de liefde voor eten. In de aandacht voor detail. In de overtuiging dat een maaltijd een moment moet zijn, geen formaliteit.
Fransen houden nog steeds van hun terroir, hun kazen, hun sauzen. Maar ze durven ook nieuwe smaken binnen te laten. Aziatische invloeden, Midden-Oosterse specerijen, vegetarische concepten… het zit er allemaal in.
Wat jij ervan vindt ? Ga zelf eens proeven. Niet in dat sterrenrestaurant met linnen servetten, maar in een klein zaakje waar de wijn per karaf komt en de chef je begroet vanuit de open keuken. Wedden dat je verrast wordt ?
En jij ? Wat is jouw laatste Franse eetervaring ?
Was het ouderwets lekker ? Of een tikje teleurstellend ? Heb je iets nieuws geproefd dat je is bijgebleven ? Laat het ons weten – en wie weet ontdek jij binnenkort ook dat de Franse keuken allesbehalve saai is. Bon appétit !